Günümüzde Üsküdar, Kadıköy ve doğu Marmara Denizi kıyısındaki diğer semtler de dahil olmak üzere İstanbul’un Anadolu yakası ilçeleri, İstanbul’da yaşayanlara huzurlu bir yerleşim sunar.
Şehrin büyümesinin büyük bir kısmı Asya yakasında doğuya doğru gitmektedir. Kozyatağı’ndaki gelişen ticaret merkezi, Pendik’teki YHT Hızlı Tren İstasyonu ve Kurtköy’deki Sabiha Gökçen Havalimanı, kendi başlarına Anadolu yakasındaki önemli destinasyonlardır.
Erenköy
Aslında İstanbul Anadolu yakasındaki Kadıköy ilçesine bağlı bir semt olan Erenköy, Göztepe ve Caddebostan ile komşu olmasıyla da Anadolu yakasına taşınacak kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir. Semti taşınanlar arasında bu kadar popüler kılan şeylerden biri de mahalle kültürünün hala korunuyor olması ve nezih bir yerleşim birimi olmasıdır. Ayrıca İstanbullular tarafından çok bilinmese de Erenköy semtinde çok fazla tarihi ve doğal alan bulunmaktadır.
Kadıköy, Üsküdar ve Pendik yönlerine çok sayıda otobüs seferinin bulunduğu semtte, ayrıca Taksim’e giden boğaz hatları da mevcuttur. Böylece Avrupa yakasına da kolayca geçebilirsiniz. Ayrıca yeni uzatılan Marmaray hattının Altbostancı durağı ile Erenköy semtine Anadolu yakasının doğusundan ve Avrupa yakasından hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ataşehir
Ataşehir, İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan modern bir banliyö semtidir. O-2 ve O-4 otoyollarının birleştiği noktada yer alır. 2009’dan önce mevcut ilçe Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Kartal ilçeleri arasında bölünmüştür. Semtin komşuları kuzey yönünde Ümraniye ve Sancaktepe, doğu tarafında Maltepe, güneyde Kadıköy ve batı yönünde ise Üsküdar’dır.
Semtte 80.000 kişiye konut sunan yüksek gelirli lüks konutlar dikkat çekmektedir. Şirket merkezlerine ve ofislere ev sahipliği yapan Ataşehir, aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Tenis kortları, spor salonları ve sinemalar gibi imkanlar, semti popüler bir spor ve eğlence mekanı haline getirmektedir.
İstanbul Avrupa yakasında yer alan ve yine bir uygu kent olan Bahçeşehir ile Ataşehir birçok yönden benzerlik göstermektedir. Ataşehir’de Bahçeşehir’den farklı olarak, site içi tek aile ev tipleri tasarlanmamıştır. Binaların çoğu yüksek bina bloklarıdır ve ana meydanın çevresindeki bazı yerler gökdelen sayılabilir.
Ulaşım açısından Kadıköy ve Üsküdar gibi ana ulaşım merkezlerine yakın olması sebebiyle İstanbul’un her yeriyle entegredir.
Üsküdar
Bir zamanlar Scutari olarak bilinen Üsküdar, İstanbul Boğazı’nın Asya kıyısında büyük bir ilçedir.
Üsküdar meydanının kıyılarında feribot iskeleleri öne çıkar: Şehir Hatları vapurları ve Dentur Avrasya feribotları Eminönü, Karaköy, Kabataş ve Beşiktaş’a gün boyunca seferler düzenlemektedir. Feribot limanlarının hemen iç kısımlarında çok sayıda otobüs ve minibüs durağı bulunur.
Marmaray, Üsküdar’da vapur iskelelerinin yakınında bir istasyona sahiptir. Boğaz’ın altından geçen Marmaray treni, Avrupa ile Asya arasında seyahat etmenin en hızlı yolu olsa da, yine de manzara ve deniz havası almak için vapurları da tercih edebilirsiniz.
Üsküdar feribot iskelesinden kıyı şeridinin yaklaşık 2.5 km güneyinde, tüm Türkiye’ye şehirlerarası otobüs seferlerinin düzenlendiği Harem Otogar’ı yer almaktadır. Sefer sayısı son yıllarda epey azaltılmış olsa da otogar halen aktiftir. Semtin güneyinde, metro ve şehir içi otobüs terminalleriyle Kadıköy, Eminönü ve Karaköy’e giden vapur iskeleleri bulunmaktadır.
Ulaşım olanakları ve kıyı şeridinin güzelliği ile Üsküdar semti Anadolu yakasına taşınmayı düşünenlerin ilk tercihi olmaktadır.
Kadıköy
Haydarpaşa’nın hemen güneyinde Boğaz’ın Asya kıyısında yer alan Kadıköy, Bizans döneminde Kalkedon olarak biliniyordu. Bugün hareketli bir ticaret ve ulaşım merkezi olan semt İstanbul’un Asya yakasında bir yerleşim bölgesi. Şehir Hatları, TurYol ve Dentur Avrasya feribotları, Kadıköy, Haliç, Karaköy, Galata ve Beşiktaş’a düzenli olarak sefer yapmaktadır.
M4 Metro hattı, Ayrılık Çeşmesi’ndeki Marmaray ile bağlantısı olan Kadıköy feribotunun güneydoğusundan Kartal’a kadar gider. Uzatılan Marmaray hattı ile Kadıköy’den Avrupa yakasında Halkalı’ya, Anadolu yakasında ise Gebze’ye kadar gitmeniz mümkündür. Rıhtımın hemen yanındaki otobüs durağından Havabus havalimanı otobüsleri, Sabiha Gökçen Havaalanına ve Yeni İstanbul Havalimanı’na kolayca ulaşmanızı sağlar.
Sahip olduğu ulaşım olanakları ile Kadıköy semti, İstanbul’un her iki yakasına da hızlı ve kolay bir şekilde erişmenizi sağlar. Aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinlikleri, eğlence mekanları ile de taşınmak için harika bir semttir.
Bostancı
Bostancı, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan bir Kadıköy semtidir. Semt Marmara Denizi’ne cepheli ve Prens Adaları’na da oldukça yakındır.
Bostancı sahilinden Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada görülebilir. Ayrıca Adalar iskelesinden bu adalara gidile de bilir. Bostancı ayrıca İstanbul’un Asya yakası için şehir otobüsleri, deniz otobüsleri, gemiler, trenler ve dolmuş ile çok kalabalık bir kesişme noktasıdır. Bostancı, çoğunlukla Bağdat Caddesi’nin Kadıköy’e kadar ulaşmasının başlangıç noktası olarak kabul edilir. Anadolu’ya giden tüm şehirlerarası trenler, Bostancı iskelesinin karşısındaki Bostancı tren istasyonunda durmaktadır.
Bağdat Caddesi’ndeki bar ve kulüpler sebebiyle Bostancı semti 24 saat canlılığını koruyan bir yerleşim yeridir. Semtteki pek çok mekan gece sabaha kadar açıktır.
Feribot iskelesi ile Yalova, Avşa Adası ve Armutlu’ya kolayca ulaşılabilir.
Göztepe
Göztepe, İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bir mahalledir. Göz tepesi anlamına gelen ad, semtte bulunan bir tepe üzerinde yer alan bir derviş kulübesinin bekçisinin adı olan Gözcü Baba’yı onurlandırmak için verilmiştir.
İstanbul’un Asya yakasındaki mahalle güneyde sahil yolu ve Marmara Denizi, kuzeyde Merdivenköy, doğuda Erenköy ve batıda Çiftehavuzlar mahalleleri ile sınırlandırılmıştır.
İstanbul’un Asya kesiminin önemli caddesi olan Bağdat Caddesi, Göztepe’den geçmektedir. Göztepe şehir parkı, Bağdat Caddesi boyunca epey geniş bir alanı kapsayan en büyük yeşil alandır.
Göztepe tren istasyonu, Haydarpaşa-Gebze banliyö hattındaki Haydarpaşa Terminali’nden dördüncü duraktır. Açılışı Bağdat Demiryolunun kuruluşunu takip etmiş ve bölgedeki yerleşime katkıda bulunmuştur.
20. yüzyılın ilk yarısında, bölge çoğunlukla bir yazlık tatil yeri olarak tercih ediliyordu. Tarihi ahşap konakların çoğu, yangınların ardından modern binalar ile yer değiştirmiş olsa da, bu yapıların bir kısmı hala görülebilmektedir.
Göztepe‘nin kuzeyinden geçen D.100 karayolunun inşasından sonra semt bu yöne doğru büyümüş ve bugün Anadolu yakasında yaşamak için en popüler yerlerden biri haline gelmiştir.
Ayrıca ilginizi çekebilir:
Anadolu Yakasın’da Keyifle Taşınmak İsteyeceğiniz 3 Harika Semt
İstanbul’da Gönül Rahatlığı İle Ev Taşıma İşlemi Yapılacak Semtler