Nakliyat sözleşmesi taşınmadan önce yapılması gereken en önemli adımlardan biridir. Nakliyat sözleşmesi sizi güvenceye alır. Bir sorunla karşılaşıldığında nakliyat sözleşmesi size yardımcı olacak en önemli kaynaklardan biridir. Nakliyat sözleşmesi nakliyat firması ve taşınacak olan sizler arasındaki anlaşmayı gösteren resmi bir belgedir.Daha detaylı bir şekilde nakliyat sözleşmesini yazımızda inceleyelim.
Nakliyat sözleşmesi nedir?
Nakliyat sözleşmesi, nakliye firması ve taşınacak olan kişi arasında yapılan, nakliyecinin taşınacak olan yükü belirli bir ücret karşılığında bir yerden başka bir yere taşımayı üstlendiğini ve taşınacak olan kişiyle arasında anlaştığı konuları resmi olarak belgelediği bir sözleşmedir.
Nakliyat sözleşmesi, profesyonel iş hayatının olmazsa olmazı iş yükümlülüğü ile ilişkili olan her iki tarafın da kendini yasal çerçevede koruma altına almasıdır. Bu sözleşme ile beraber tarafların birbiriyle anlaşmasıyla ortaya sözleşmenin maddeleri çıkar zaten. Bu maddeler sizi taşınma sırasında yaşanacak olası bir kaza kayıp veya yanlış bir işlem karşısında koruyacak ve gerekli mecralara şikayet edip mühim bir durum söz konusuysa mahkemede hakkınızı arayabileceksiniz.
Nakliyat Sözleşmesi Maddeleri
Nakliyat sözleşmesinin maddeleri nakliyat firmasından nakliyat firmasına farklılık göstermektedir. Nakliyat sözleşmesi için herkesin kullandığı standart bir belge yoktur. Belirttiğimiz gibi iki tarafında istekleri doğrultusunda bu maddeler oluşmakta. Tabi ki nakliyat firmaları da kendini güvenceye almaya çalışırken sizin güvenliğinizi de ön planda tutmaktadırlar. Nakliyat sözleşmesi her nakliyat firmasına göre değişmektedir fakat bu değişim büyük değişikliler değildir. Genel olarak nakliyat sözleşmesi taslağı bellidir.
Madde içerikleri:
- Ne kadar eşya yüklenecek.
- Eşyalar nereden ve hangi kattan kullanacak.
- Eşyalar nereye ve hangi kata çıkarılacak.
- Paketleme kim tarafından yapılacak.
- Taşımacılık asansörlü mü yapılacak.
- Taşımacılık sigortalı mı yapılacak.
- Taşımacılık ücreti ve ödeme şekli.
- Eşyaların taşınacağı tarih.
- KDV dahil olup olmayacağı
Duruma göre paketlemede kullanılan malzeme türü ve montaj da bu maddeler arasına girebilir. Mutlaka KDV oranını nakliyat firmanızla konuşun bir anda bir sürprizle karşılaşmak istemezsiniz. 2000 TL ye anlaştığınız nakliyat firmasına %18 KDV vererek 2360 TL ödemek istemezsiniz.
Daha anlaşılabilir olması açısından örnek nakliyat sözleşmesi maddeleri:
Maddeler:
- Tüm eşyaların ambalajlanması ve paketlenmesi, sökülmesi ve eşyanın bırakılacağı adreste de montajı gerekli parçaların kurulumu firmamız tarafından yapılacaktır.
- Taşınma esnasında eşyalarınızın hasar görmesi veya tamamen kullanılamaz hale gelmesi durumunda eşyanın bedeli taşıma fiyatından düşürülür. Gerekli zararlarınız tarafımızca karşılanır.
- Önceden hazırlanan eşya listesine göre eşyaların bırakılacağı adrese eksik getirilmesi ve kaybolması halinde tüm yükümlülük nakliye firmasına aittir.
- Eşyaların belirlenen tarihte teslim edilmemesi halinde taşıma bedeli üzerinden 10% gecikme indirimi uygulayacağımızı taahhüt ederiz.
- Taraflar taşıma tarihine 3 (üç) gün kalana kadar cayma hakkına sahiptir. Taşıma tarihine 24 saat veya daha az zaman kalması halinde taraflardan birinin cayması halinde taşıma bedelin 30%’unu ödemeyi taahhüt eder.
- Nakliye firması iş bu sözleşmede yazılı herhangi bir şarta uymaması halinde, Müşteri bu sözleşmeyi iptal etme hakkına sahiptir.
- Sözleşmede adı ve unvanı yazılı nakliye firması bu taşımayı başka bir nakliye firmasına devredemez.
- Eşyaların kamyona taşınması ve kamyon karayolunda seyir halindeyken eşyalarda meydana gelecek hasarlardan firma sorumludur.
- Paketlemesini eşya sahibinin yaptığı kolilerde, eğer kolide taşıma sırasında yırtık, çökme ve ezilme meydana gelmemiş ise sorumluluk eşya sahibine aittir.
- Fiyatlara KDV dâhil değildir.
- Bu Sözleşme ‘den oluşabilecek her türlü anlaşmazlıklarda, İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
Sözleşme örneğinden de anlayacağınız gibi iki tarafın da kendini koruyabilmesi adına maddeler bulunmaktadır. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi nakliyat sözleşmesi evden eve nakliye konusunda önemli bir adımdır ve atlanmaması gerekir.
Umarız yazımız nakliyat sözleşmesini anlamanızda yardımcı olmuştur. Keyifli taşınmalar…
İlginizi çekebilir:
Taşınırken Nakliyat Sigortası Gerekli Midir?
Evden Eve Nakliyat Öncesi Yeni Bir Eve Rahat Taşınma İçin Neler Yapılmalıdır?
Evden Eve Nakliye Ekipleri Kolileme Ve Paketleme İşlemleri Nasıl Yapmalı?